feliciasbakhörna

Rostbiff med krämigpotatisgratäng och ovanliga grönsaker

Rostbiff tilllagad från grunden med krämigpotatisgratäng och en ovanlig grönsallad.
Gud så gott det var, det var dagens lunch i skolan som vi tillagade denna fredag. 
 
Rostbiffen är kryddad med salt och peppar enbart och skuren i tunna skivor,
Potatisen upphackades och kokades i grädde med vitlök och kryddor tills dem nästan var klara sen var det bara att lägga upp den i en form och strö lite ost på den och in i ugnen ca 30 min. Det var faktiskt den krämigaste och godaste gratängen jag ätit. så den rekomenderar jag starkt. 
Grönsalladen består av kålrabbi, sallad, tomat, morot, sparris och squash hackad i långa, smala bitar. 

Gjorde även en god smörgåsstubbe med tre olika innehåll, skinkfyllning, leverpastejsfyllning och räkfyllning. och sen dekorerat den fit md både grönsaker, ost, skinka och räkor. 
 
Trevlig helg
 


Bakat på kärlek

 
Desserter på högnivå denna vecka. 
Budapesttårta bakad med kärlek. Den kan jag rekomendera till den som är sugen på budapest en kväll..
Istället för att rulla ihop bottnarna så gjorde jag en tårta av den istället och fyllde med mycket sockerlagsmandariner så den vart så söt och god.
 
Chokladtryffelkaka som åxå är bakad med kärlek vart en hitt på fikabordet en eftermiddag, mycket mastig så man behöver då inte en stor bit av denna kaka men jag kan rekomendera den starkt till den som älskar choklad.
 
 
 
 
 


Baka med Vit choklad och lakrits

Vit chokladkladdkaka med lakrits

Recept från Arla. 

Ingredienser

  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 12 dl vetemjöl
  • 100 g vit choklad
  • 12 st mjuk saltlakrits
  • kokosflingor

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°. Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker. Blanda ner vaniljsocker och vetemjöl. Smält den vita chokladen i vattenbad eller mikro. Blanda ner chokladen och smöret i smeten, och rör den jämn. Dela lakritsen i ganska små bitar och rör ner dem. Häll smeten i en smord och kokosströad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter.

 

 
Denna kladdkaka var den godaste annorlunda kladdkaka jag ätit, helt perfekt vart den med lite saltlakritsbitar i.
Jag bakade den i fredags till avslutningsfika för en elev och den vart en hitt.
 


Creme caramel, creme brulé

 
Min första Creme caramel jag någonsin gjort. och den vart godkänd enligt mig men den var ganska komplicerad att göra. nästa gång får det bara bli creme brulé det är även mycket godare. 
Ungefär detta recept använde jag!
 
Recept: 

Ingredienser


 Gör så här: 
Crème Caramel

Gör först karamellsåsen: Smält smöret på svag värme i en stekpanna. Tillsätt 5 msk socker och vatten. Låt sockret smälta under ständig omrörning med en träslev. Öka värmen. Rör hela tiden. Ta såsen från värmen när 
den börjar bli brun. Häll karamellsåsen i portionsformar av porslin. Låt kallna. 
Sätt ugnen på 175°. Gör puddingen: Vispa ägg, 1 msk socker och vaniljsocker poröst. Koka upp mjölken. Rör ner mjölken i äggsmeten, lite i taget. Häll smeten genom en sil i de sockerglaserade formarna. Ställ formarna i en långpanna med ljummet vatten. Grädda i nedre delen av ugnen, 25-30 min.
 


Bavarosie

 
Vanilj Bavaroise med blåbär och blåbärssås
 
Denna vecka har jag lärt mig ännu mer om matlagning och även desserter, det var första gången jag provade på och göra en bavaroise som var super lätt och göra men roligt.
Jag har gravat lax och även gjort inkoktlax som inte var så svårt, gjort inlagd sill och husmanskost rätter, det är en viktig grund i matlagning och kunna göra de klassiska husmanskost rätterna. så imorn är det äntligen fredag och då ska vi göra en varsin soppa och pannkakor till dessert, men även laxtartarer som är en liten mumsbit gjort på gravad lax.
 


Lakritspannacotta med hallonsås

 
       Lakrits pannacotta med hallon sås:
 
       Ingredienser:
  • 1 1/2 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 msk socker
  • 1 msk lakritspulver
  • 1 msk vaniljsocker
     Gör så här: 
  1. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten.
  2. Koka upp vispgrädde, socker och lakritspulver (löst i lite vatten) i en kastrull under vispning. Ta av från plattan och rör ner vaniljsocker.
  3. Krama ur gelatinbladen och vänd/vispa ner i smeten. Häll upp i 4 portionsglas (för 4 port) och låt stelna i kylen ca 3 timmar.
  4. Garnering: Garnera med hallon och citronmeliss, och pudra gärna över lite florsocker.
 
      Hallonsås: 
 
      Ingredienser:
  • 250g frysta tinade hallon
  • lite socker 
  • 3msk vatten 
      Gör så här: 
  1. mixa hallon tills det blir mos, tillsätt socker och vatten och rör ihop med mixern.
  2. sila såsen och smaka av den. 

Idag fick vi lära oss om specialkost tillexempel laktosintollerans, mjölkprotein,gluten, nöt, ägg, fisk allergier och även om diabetes. Det är väldigt intressant och viktigt att lära sig så vi fick göra en övning och laga mat med special ingredienser som var ganska simpel och göra.
 
Jag gjorde laktosfria crepes med skinkstuvning, 
gjorde även morots och solrosfrönsbröd som var glutenfritt. 
 


Chokladbollstårta

 Här kommer min chokladbolls tårta jag gjorde speciellt till Fredrik när han fyllde år, riktigt mastig tårta med tre lager kladdkaka, sen grädde och hallon i mellan dem lagrena och sedan goda chokladbollar på toppen. den vart riktigt god men världens mastigaste tårta. Det kommer mer bilder sen när jag fått ur dem ur min systemkamera. 
 
 


Marinerad kycklingfile med citron och rosmarin

 
Jul och nyår är äntligen över med mycket god mat och upplevelser som man fick vara med om mellan jul och nyår, men nu börjar vi om. 
i skolan har vi haft test middag, tänka ut en maträtt på kyckling och visa upp det för alla och få feed backs på det och de gick tillslut riktigt bra, vart nöjd med min tallrik.
 
Citron och rosmarins marinerad kyckling, med rödvinsvinägersås och rostade rotfrukter.
 
Recept: 
 
Marinad: 
 
olivolja
balsamvinäger 
färsk rosmarin 
citronsaft
salt
peppar
socker 
vitlök/pressad
 
Marinera kyckling filen 
bryn på kycklingfilen och lägg den sedan i ugn på lågtempratur,
ca 80grader tills kycklingen blivit 69 grader inuti.
 
Ungsbakade rotfrukter:
 
potatis
morötter
palsternacka 
rödlök
 
hacka och lägg i en form 
blanda i olivolja, timjan, salt och peppar
ugn: 225 grader ca 30 min.
 
rödvinssås: 
 
morot
palsternacka
rotselleri
schalottenlök 
 
hacka dem i tärningar och fräs i olja tills de tar färg
 
tillsätt tomatpure, rödvin, hela pepparkorn och lagerblad
låt koka tills det blir 1/3 kvar utav såsen,
tillsätt vatten och buljong och låt koka ett tag 
smaka sedan av med lite farinsocker,
sila såsen.
red sedan såsen med maizena eller mjöl blandat med lite vatten.