feliciasbakhörna

Veckans praktiska övningar

Vi har haft praktiska övningar förra veckan och denna vecka i skolan och då får vi laga till någonting vi villl lära oss att göra, vi har även gjort en studentbuffé som innehöll väldigt många tilltugg och desserter. En tre rätters middag med vinprovning det var intressant. då hade vi ceviche till förrätt som innehåller citrusmarinerade grönsaker, marinerad fisk och räkor, Älgfilé med rödvinsås och potatis och palsternackskräm, till efterrätt hade vi vanlijglass med rostade solroskärnor, nyponsås och italiensk maräng. Allting var jätte gott och vi fick göra allting själva, planera och fixa.  Jag har även tränat på lite desserter och på att spinna socker till sockervadd ungefär. 
 
Jordgubbs sorbet med syrlig jordgubbssås 
 
 
Vaniljglass med rostade solrosfrön i med italiensk maräng och nyponsås
 
 
Jordgubbsmousse med vitmarsipan och färska jordgubbar 
 
 
Röktälvdalsregnbåge har jag blandat med potatis färskost kryddor, creme fraice och dill och rullade sedan ihop det i tunnbröd. 
 
 
ceviche med lax, hälleflunda och räkor det var förrätten till vår tre rätters middag. 
 
 
 
 
 
 
 


Jordgubbssufflé

Snart påsk så imorgon blir det att äta påskbord i skolan, bilder fixar jag imorgon på den fina buffen. 
Det jag gjorde idag var röktlaxrullar, det är röktlax som man blandar med potatis, cremefraiche, philadelphia, dill, citron, salt, peppar som man sedan smetar på tunnbröd och rullar ihop. 
Jag gjorde även jordgubbsmousse, recept på det kommer imorgon. 
 
Dagens roligaste dessert vart Jordgubbssufflé, 
det var även första gången jag gjorde sufflé så det får man göra igen. 
Vart inte så mycket färg på sufflén men mycket god.
 
 
 
 


inspiration från veckans rätter..

 
 
 
Mat från denna veckas alá carte, tänkte ge er lite inspiration på det jag gjort under veckan.
Laxkuber med ris och currysås upplagt på 80-tals sätt. 
Kalkonfilé med varma grönsaker, vitvinsås och soltorkad tomatcremé
 
Kalkonfilé: bryn kalkonen och lågtempa köttet på 75grader
tills köttet blir 68grader i innetempratur.
 
Vitvinsås: 
Vitvin
Scharlottenlök
lagerblad
Reducerar man ner
häller på grädde, salt, peppar
kokar upp det och smakar av
tillsätter lite creme fraiche och smör på slutet och silar såsen. 
 
Soltorkad tomatcremé: 
Soltorkade tomater som man mixar
tillsätter creme fraiche, salt och peppar och basilika.
smaka av. 
 
Pocherad rödtunga med hummersås och potatis. 
 
Pochera fisk gör man genom att hälla lite vitvin i botten på blecket med ihoprullade fisken i och ha på full ånga tills fisken blir klar. pochera menas med att man tilllagar maten under kokpunktens tempratur ca 98grader. 
Canneloni med spenatfyllning och en stark tomatsås.Det är en jätte god vegetarisk rätt.