feliciasbakhörna

Alla hjärtans dag

Som ni alla vet är det alla hjärtans dag idag och för att vara extra gullig så gjorde jag en semmelfläta som jag ska bjuda min pojkvän på. Jag såg semmelflätan på "tidningen hembakat" och vart så sugen så jag bestämde mig för att exprementera till en fin semmelfläta så här på alla hjärtans dag. Vart riktigt nöjd för en gång skull när man ska prova något för första gången. Men som sakt är det ju inte semmel dagen än så man får vänta lite till så ska jag göra mini semlor, det passar perfekt till semmeldagen när man inte vill ha så mycket semla eftersom man ätit några nu de senaste veckan. Så här vart resultatet, delar även med mig av receptet och hoppas ni tycker det är lika gott och roligt att göra den som jag tyckte. 
 
Semmelflätor från tidningen hembakat.

2 st

Gör en halv sats deg om du bara vill ha en fläta.

25 g jäst
2 dl mjölk, ljummen
2 ägg
¾ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
8–9 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
ca 6 dl vispgrädde
mandelmassa
mjölk

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, socker, bakpulver, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Dela degen i två delar. Dela de två delarna i vardera 3 bitar. Rulla ut dem till längder, ca 45 cm. Fläta ihop dem tre och tre.

4. Lägg flätorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Pensla flätorna med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 15–20 min. Låt flätorna kallna på ett galler.

6. Skär av ett lock på flätorna. Gröp ur mittsträngen på bottnen.

7. Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk så det blir en kladdig massa. Lägg den i som en sträng i mitten på bottnen.

8. Vispa grädden och bred ut den på flätorna. Sätt på locken. Pudra över florsocker före servering.