20 års dessert.
Höst terminen har börjat och den startar jag med praktik på fyra veckor i ett förskole kök, tänkte lära mig lite mer om matlagning och storkök som de kallas, så kanske jag kommer in på en restaurang linje om jag har tur och kan övertyga arbetsförmedlingen att jag vill gå den.
Det är väldigt lärorikt och jobba i sånt storkök fast det egentligen inte är så stort på en förskola men de e mycket mat som lagas varje dag och man har mycket att tänka på men de skulle vara jätte kul och lära sig allt det för vill ju satsa på att bli kock så jag får utbildning inom det oxå, men konditor är mitt drömyrke och det ska jag oxå satsa på en dag men de är inte så bråttom än, är bättre och utbilda sig mer och ta körkort så får vi se vad som händer sen.
Lime och passionsfrukt cheesecake
Min 20 års dessert som jag bakade till mig själv på min födelsedag.
ingredienser: till springform 24cm/diameter.
12 digestivekex
50g smör
4 gelatinblad
2 ägg
2dl lätt creme fraiche
400g philadelphia ost
1,5dl strösocker
1tsk vaniljsocker
2tsk salt
Garnering:
1 gelatinblad
2msk strösocker
4msk vatten
2st passionsfrukter
Tillagning:
1. krossa kexen fint. smält smöret och blanda det med kaksmulorna i botten på en rund form 24cm/diameter, ställ i kylen.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5min. Dela äggen, blanda äggulor, creme fraiche, ost, socker, vaniljsocker och limeskal till en slät smet.
3. värm limesaften i en kastrull, ta upp och låt gelatinbladen smälta i limesaften. låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. häll blandningen i formen och släta till ytan. ställ i kylen minst en timme.
4. Lägg gelatinbladet till garneringen i kallt vatten ca 5min, koka upp socker och vatten i en kastrull. ta upp och låt gelatinbladet smälta i kastrullen. halvera och skrapa ur passionsfrukterna, ta inte med hinnorna, blanda ner passionsfruktinkråmet i kastrullen och låt svalna. häll gelen över tårtan. ställ i kylen tills gelatinet stelnat, minst 1 timme.
5. Lossa kakan från formen och servera som dessert.

Kladdkaka
Efter fjärde gången jag övningskört har ja äntligen lärt mig att växla till 3an och 4an, men det är väl dags att skriva in sig på en körskola snart så jag kan övningsköra med lite lugnare personer och plugga på nu så jag kan ta mitt körkort.
Idag fick det bli en tacokväll med lite cider med Linda.
Efterrätten fick bli klassisk kladdkaka som är den lätt godaste kladdkakan som finns, tycker jag.
Klassisk kladdkaka:
150g smör
3dl socker
1dl kakao
1tsk vaniljsocker
2ägg
2dl vetemjöl
UGN: 175grader, ca 20 min.
smält smöret, blanda i socker, kakao och vaniljsocker i smöret och rör om.
Tillsätt ägg och till sist vetemjöl, häll det i en smord form ca 24cm i diameter.

bloglovin
Följ min blogg med BloglovinPajer

blåbär och smultronpaj, men aldeles färska bär precis plockade ifrån skogen, det var den godaste paj jag smakat det måste ni testa!

En nästan hel osötad äppelpaj med kokos och smuldegstäcke, grymt gott med vaniljsås..

Jordgubbspaj med lite smuldeg ovanpå fick bli den goda efterrätten på midsommar!
Äntligen en ny blogg
Idag fick det bli att starta en helt ny blogg, kom ifrån det ett tag men nu startar vi upp den på nytt med massa bilder och recept och inspiration till dom som vill läsa och vi börjar med att lägga upp lite bilder på mina kladdkakemuffins jag bakade för ett tag sedan..


